Vesti - arhiva

2020

Vebinar: Oxford Journals

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na besplatan vebinar o korišćenju elektronskih časopisa u organizaciji izdavačke kuće Oxford University Press (OUP). Vebinar je zakazan za utorak, 20. oktobar 2020. godine u 11:00 časova po lokalnom vremenu.

Prijavljivanje se može izvršiti putem sledećeg linka.

(objavljeno 15.10.2020.)

Kratak prekid u pristupu servisu Emerald Insight

Usled rada na unapređenju platforme, izdavač Emerald Publishing najavljuje kratak prekid u pristupu servisu Emerald Insight. Radovi su najavljeni za sredu, 14. oktobar, u periodu od 16:00 do 17:00 časova.

Izdavač se unapred zahvaljuje korisnicima na razumevanju i strpljenju.

 

(objavljeno 12.10.2020.)

Smetnje u pristupu KoBSON servisima

Obaveštavamo korisnike da smo danas imali prekid u radu mreže i da trenutno radimo na uspostavljanju veze sa serverima. Usled toga moguće su smetnje u pristupu KoBSON servisima.

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 08.10.2020.)

Časopis iz Srbije referisan u bazi Scopus

Domaći časopis Bulletin of the Serbian Geographical Society ISSN 0350-3593 počeo je da se referiše u bazi Scopus izdavača Elsevier.

Uredništvu čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenom časopisu.

(objavljeno 28.09.2020.)

Besplatno publikovanje radova u OA časopisima izdavača Cambridge University Press

Izdavačka kuća Cambridge University Press istraživačima iz Srbije pruža mogućnost publikovanja radova bez troškova (APC) u časopisima u otvorenom pristupu (Gold Open Access i Hybrid Open Access). Ugovorom je obezbeđeno 20 vaučera za publikovanje bez troškova, a nakon potrošenih vaučera autori će moći da objavljuju po povlašćenoj, 50% umanjenoj, ceni u Gold Open Access časopisima.

Lista časopisa se nalazi na sledećem linku.
Detaljnije informacije možete pronaći na stranici eIFL-a i izdavača Cambridge University Press.

(objavljeno 07.09.2020.)

Zbog nestanka struje onemogućen pristup KoBSON sadržajima

Obaveštavamo korisnike da zbog planiranih radova na trafo stanici, u nedelju, 23. avgusta, od 09 do 13 časova, serveri Narodne biblioteke Srbije neće funkcionisati. Samim tim, pristup KoBSON portalu biće onemogućen.

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 20.08.2020.)

Kako čitati i razumeti naučni rad: vodič za laike

Centar za promociju nauke (CPN) je na svom portalu Elementarijum objavio prevod teksta koji je napisala Jennifer Raff "How to read and understand a scientific paper: a guide for non-scientists". U okviru teksta su navedeni koraci za lakše i brže razumevanje naučnih radova. Vid naučnog rada koji u tekstu obrađen odnosi se na primarni (izvorni) istraživački članak. Reč je o recenziranom izveštaju novog istraživanja o određenom pitanju (ili pitanjima).

Tema je pogodna za nekoga ko nema prethodnog iskustva u nauci ili medicini i zasnovana je na pretpostavci da on ili ona to radi u cilju sticanja osnovnog razumevanja rada i donošenja suda o tome da li je studija pouzdana ili ne.

Kompletan tekst može se pročitati na zvaničnom portalu CPN-a.

(objavljeno 11.08.2020.)

Upoređivanje dva ili više časopisa u Scopus-u pomoću opcije "Compare sources"

U okviru Scopus citatne baze postoji korisna alatka koja nudi mogućnost upoređivanja do 10 naslova časopisa po različitim parametrima. Ova opcija omogućava vam da pretražite izvore, a zatim izaberete one za poređenje u formi grafikona ili tabele (Chart ili Table).

Alatki za upoređivanje izvora može se pristupiti na više načina:

  • posredstvom opcije "Compare sources" sa osnovne stranice pretraživanja (uputstvo u PDF-u)
  • posredstvom stranice sa detaljima Scopus Source-a (profil stranica časopisa) (uputstvo u PDF-u)

Dodatne informacije mogu se pročitati na zvaničnoj Scopus stranici.

(objavljeno 27.07.2020.)

Poziv na Elsevier virtuelnu radionicu za uredništva naučnih časopisa

Sa velikim zadovoljstvom pozivamo zainteresovane urednike naučnih časopisa da uzmu učešće u virtuelnoj radionici koju organizujemo u saradnji sa najprestižnijim svetskim izdavačem naučnih informacija - Elsevier.

Naziv radionice je "Questions answered about getting your journal indexed and increase its impact and visibility", a neke od tema su:

- Challenges for journal editors (share your view)
- Citation index criteria, its content policies and answering questions
- Ways to improve the international visibility & impact of your journals
- Journal metrics and how to use bibliometric tools for editors
- Q&A

Radionica je zakazana za utorak, 21. jul 2020. godine, od 10:00 do 12:00 časova.

Registracija je obavezna i može se izvršiti putem sledećeg linka.
Ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete, predlažemo da se ipak registrujete kako biste dobili snimak radionice.

Detaljnije informacije se nalaze u PDF-u pozivnog pisma

(objavljeno 17.07.2020.)

Dan nauke

Dan nauke u Srbiji obeležava se 10. jula. Od 2010. godine ovaj dan se obeležava na datum rođenja Nikole Tesle.

Tim povodom će u petak, od 18 do 19 časovaCentar za promociju nauke (CPN) na svom instagram profilu organizovati prvu Virtuelnu naučnu pravionicu pod nazivom Mejkers.

Detaljnije informacije o događaju možete pronaći na stranici CPN-a.

(objavljeno 08.07.2020.)

Vebinar: Why do some scientific papers get rejected?

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na besplatan vebinar pod nazivom "Why do some scientific papers get rejected?" u organizaciji izdavačke kuće Emerald. Vebinar je zakazan za sredu, 8. jula 2020. u 11 časova po lokalnom vremenu. Predavači će diskutovati o glavnim razlozima za odbijanje naučnih radova i o tome kako da svoj rad učinite relevantnim za objavu.

Prijavljivanje se može izvršiti putem sledećeg linka.

(objavljeno 06.07.2020.)

Objavljen Impakt faktor časopisa za 2019. godinu

Juče posle podne Clarivate Analytics je u bazi Journal Citation Reports (JCR) objavio podatke o impakt faktoru (IF) časopisa za 2019. godinu. Usled današnjeg najavljenog održavanja stranice Web of Science (od 12 časova do ponoći) obaveštavamo korisnike da će podaci o IF biti preuzeti i postavljeni u narednim danima.  
Dok se podaci ne preuzmu za bazu EleČas, informacije o IF mogu se pogledati na stranici JCR-a (Brza stranica --> Indeksne baze --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 30.06.2020.)

Korisni resursi kao pomoć istraživačima u razvoju karijere u 21. veku

Vebinar u organizaciji IoP-a povodom drugog izdanja knjige "Effective Science Communications, (Second Edition): A practical guide to surviving as a scientist"

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na vebinar pod nazivom "IOP ebooks Meet the Author presents Dr Sam Illingworth" u organizaciji IoP-a (Institute of Physics). Vebinar je zakazan za sutra (utorak), 16. juna 2020. godine u 16 časova. Tema vebinara je drugo izdanje knjige "Effective Science Communications, (Second Edition): A practical guide to surviving as a scientist", a kroz predavanje zainteresovani će moći da se bliže upoznaju sa praktičnim stvarima kao što su:

- naučno izdavaštvo
- podnošenje zahteva za finansiranje
- javni nastup
- prisustvo na društvenim mrežama itd.

Učesnici će takođe moći besplatno da preuzmu elektronsku knjigu putem vebinara uživo.

Prijavljivanje se može izvršiti putem sledećeg linka, a dodatne informacije vezane za vebinar dostupne su na sajtu IoP-a

(objavljeno 15.06.2020.)

Maj mesec matematike - Po->meri čoveka

Centar za promociju nauke (CPN) devetu godinu zaredom organizuje naučnopopularni program M3 - Maj mesec matematike, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU. Tema ovogodišnje manifestacije je "Po->meri čoveka" i prvi put biće održana u virtuelnom prostoru, od 7. maja do 1. juna. Cilj programa je približavanje i promocija matematike u Srbiji.

Detaljnije informacije o događajima dostupne su na sajtu Centra za promociju nauke, a program je moguće preuzeti na sledećem linku.

(objavljeno 04.05.2020.)

Na kafici sa kolegama

Pozivamo sve zainteresovane bibliotekare da se 16. aprila (četvrtak) priključe okruglom stolu pod sloganom "Coffee (or Tea) with EBSCO", koji organizuje EBSCO u okviru svoje podrške bibliotekarima. Teme su raznovrsne i sesija će biti prilagođena tako da svi zainteresovani mogu predstaviti svoju praksu tokom trajanja pandemije i/ili izraziti svoje nedomice i dobiti odgovore na postavljena pitanja.

Registracija je obavezna i može se izvršiti za neki od sledećih termina (ili oba):

- 16. april u 12 časova (registracija)
- 16. april u 19 časova (registracija)

U okviru stranice za registraciju mogu se pročitati detalji vezani za onlajn sesiju.
Pitanja se šalju unapred i to posredstvom sledećeg linka.

(objavljeno 14.04.2020.)

EBSCO podrška biblotekarima tokom pandemije kroz globalna onlajn predavanja

EBSCO informacioni servis će u narednom periodu, tokom trajanja pandemije izazvane COVID-19 virusom, pružati podršku bibiotekarima kroz seriju onlajn predavanja pod nazivom "Supporting Your Institutions as They Move Online". Teme su raznovrsne i biće reči od toga kako pomoći korisnicima prilikom učenja na daljinu do promocije biblioteka posredstvom društvenih mreža.

Vebinari počinju danas (24. marta) i trajaće do 02. juna.

Detaljne informacije o zakazanim terminima, kao i linkovi za registraciju mogu se pronaći na zvaničnoj EBSCO stranici.

(objavljeno 24.03.2020.)

Problem sa mejl serverom

Obaveštavamo korisnike da trenutno imamo problem u komunikaciji nb.rs mejl servera i Google-a, i zbog toga nismo u mogućnosti da redovno primamo mejlove i na njih odgovaramo. Nakon saniranja problema odgovorićemo na sve primljene mejlove, a istovremeno molimo korisnike da nam ponovo pošalju svoje zahteve ukoliko do kraja nedelje ne dobiju odgovor, jer verovatno njihov zahtev nije ni primljen. Izvinjavamo se zbog nastalog tehničkog problema i zahvaljujemo se na razumevanju.

(objavljeno 19.03.2020.)

NBS do daljeg zatvorena za korisnike i posetioce, obezbeđen minimum procesa rada

Povodom uvedenog vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije zbog epidemije virusa COVID-19, od dana 16. 03. 2020. Narodna biblioteka Srbije neće biti otvorena za korisnike i posetioce do daljeg. Za neophodne službe organizovaće se minimum procesa rada, i unapred vas molimo za razumevanje zbog izmenjenih okolnosti i manjeg broja izvršilaca.

Obaveštavamo korisnike da će KoBSON tim obavljati svu komunikaciju sa korisnicima putem mejla kobson@nb.rs i da će odgovore dobijati u toku istog radnog dana.

Blagovremeno ćemo vas obavestiti o normalizaciji režima rada sa korisnicima, i zahvaljujemo vam na razumevanju.

(objavljeno 16.03.2020.)

Provera bibliografskih referenci (ProRef)

Računarski centar Univerziteta u Beogradu (RCUB) pokrenuo je informacioni servis ProRef (Provera referenci) koji omogućava uvid u kategorije časopisa. Servis je namenjen univerzitetskim organima i telima, fakultetima i institutima, drugim institucijama koje imaju potrebu za vrednovanjem rezultata naučnoistraživačkog rada, i dostupan je putem sledećeg linka.

Detaljne informacije mogu se pročitati na sajtu Univerziteta u Beogradu.

(objavljeno 05.03.2020.)

Vebinar: Enrich your DSpace repository with customized tools

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na vebinar pod nazivom "Enrich your DSpace repository with customized tools" u organizaciji EIFL-a. Vebinar je zakazan za sredu, 12. februara 2020. u 10 časova. Kroz predavanje zainteresovani će moći da se bliže upoznaju sa funkcionisanjem DSpace repozitorijuma i kako su kolege iz Srbije uspele da kroz ovaj sistem povećaju stopu polaganja materijala u repozitorijume, a samim time i procenat sadržaja u otvorenom pristupu.

Prijavljivanje se može izvršiti putem sledećeg linka, a dodatne informacije vezane za vebinar dostupne su na sajtu EIFL-a.

(objavljeno 06.02.2020.)

Besplatni online kursevi

Neprofitna organizacija edX poseduje jedinstvenu platformu za učenje koja transformiše tradicionalno obrazovanje, uklanjajući barijere troškova, lokacije i pristupa. Osnovana je od strane Harvarda i MIT-a i nudi kurseve za znatiželjne umove o temama u rasponu od baza podataka i računarske nauke do liderstva i komunikacije. Platforma edX, u saradnji sa MOOC-om, sadrži preko 2500 besplatnih online kurseva od preko 140 institucija.

Više informacija možete pronaći na zvaničnoj stranici edX.

(objavljeno 30.01.2020.)

Besplatan pristup kolekciji časopisa Lives of Literature agregatora JSTOR

Omogućen je besplatan pristup kolekciji časopisa Lives of Literature agregatora JSTOR do kraja februara. Ova kolekcija trenutno sadrži 69 časopisa iz oblasti jezika i književnosti. Detaljnije informacije u vezi sa kolekcijom kao i kompletnu listu časopisa možete pronaći na sledećem linku

Pozivamo korisnike da pretraže kolekciju i iskoriste promotivni period.

(objavljeno 23.01.2020.)

Kako izbeći predatorske časopise?

Think. Check. Submit.

Inicijativa Think. Check. Submit. pomaže istraživačima da identifikuju pouzdane časopise za svoje istraživanje. Kroz niz alata i korisnih izvora, ova međunarodna inicijativa ima za cilj da edukuje istraživače, promoviše i izgradi poverenje u relevantna istraživanja i publikacije.

Takođe, pokrenuta je i inicijativa Think. Check. Attend. kao pomoć istraživačima prilikom donošenja odluka u vezi sa prisustvovanjem i prezentovanjem radova na konferencijama. U tri koraka istraživačima je predstavljen način kako da prepoznaju predatorske konferencije.

Pogledajte kratak video koji nudi osam saveta kako proveriti relevantnost izdavača:

 

(objavljeno 21.01.2020.)

 

(objavljeno 06.01.2020.)

Problem sa mejl serverom

Obaveštavamo korisnike da trenutno imamo problem sa mejl serverom i zbog toga nismo u mogućnosti da redovno primamo mejlove i na njih odgovaramo. Nakon saniranja problema odgovorićemo na sve primljene mejlove, a istovremeno molimo korisnike da nam ponovo pošalju svoje zahteve ukoliko do kraja nedelje ne dobiju odgovor, jer verovatno njihov zahtev nije ni primljen. Izvinjavamo se zbog nastalog tehničkog problema i zahvaljujemo se na razumevanju.

(objavljeno 06.01.2020.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nac korisnica sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu koja se na našu stranicu prijavila tačno u ponoć. Čestitamo :)

(objavljeno 03.01.2020.)